Ülésezett a Mező Ferenc Sportbizottság

A Mező Ferenc Sportbizottság Bodnár András olimpiai bajnok elnökletével a MOB Csörsz utcai székházában tartotta újabb ülését.

Dr. Nagy József titkár az elmúlt ülés óta történtekről beszámolva kiemelte a szöuli olimpia 25 éves jubileumára rendezett jó hangulatú találkozót, valamint a Balczó András 75. születésnapja alkalmából szervezett családi ünnepséget.

Tokió is naprendre került, hiszen a távol-keleti országban immár ötven éve, 1964-ben rendeztek olimpiát. Bodnár András elmondta, szeretnék folytatni alapító elnökük, Lemhényi Dezső kezdeményezését, és azt tervezik, hogy az ötven éves jubileumot London, Helsinki, Melbourne és Róma után az egykori magyar érmesek  ismét az olimpia színhelyén, ezúttal Tokióban ünnepeljék, hiszen a magyar kezdeményezés olimpiáról-olimpiára népszerűbbé vált. Az újabb, fél évszázados, ezúttal Tokióban történő ünnepléssel kapcsolatban érdeklődéssel fordultak a Japán Olimpiai Bizottsághoz, hogy az egykori házigazdák jövőre  terveznek-e ünnepséget, hiszen ehhez kell igazítani terveiket.

Az előkészületeket mindenesetre megkezdték. A tíz bajnokság, a hét második és az öt harmadik helyezés megszerzése 53 magyar sportember nevéhez fűződik, akik közül harmincegyen vannak az élők sorában, de egészségi állapota miatt sajnos nem mindegyikük vállalkozhat ilyen hosszú utazásra.    

A tokiói olimpián egyébként 150 férfi és 32 női versenyző képviselte a magyar színeket. Javaslatként  hangzott el, hogy a szöulihoz hasonló találkozót az érmesek kiutazásától függetlenül is érdemes volna megrendezni, erősítve ezzel az olimpiai szolidaritást.

Takács Ferenc professzor emeritus, az Ezüsgerely albizottság vezetője beszámolt arról, hogy az öt kategóriában kiírt pályázatok beadásának határideje pénteken jár le, de máris igen értékes alkotások érkeztek a Sportmúzeum irodájába.
Az ünnepélyes eredményhirdetést november 15-ére tervezik, majd a pályaműveket a Papp László Aréna melletti Agora teremben állítják ki.

Kiss Irénke, a MOB főmunkatársa, a bizottság pénzügyeinek felelőse elmondta, hogy ebben az évben már tizenegy millió forinttal támogatták az idős sportembereket. Az ülésen újabb segélykérelmek ügyében is  döntöttek, és 650 ezer forint segélyt szavaztak meg az arra rászorulóknak.