Irán-Nigéria (0-0)

Tizenhat év elteltével az első győzelmét arathatja világbajnoki mérkőzésen Irán vagy Nigéria labdarúgó-válogatottja hétfőn Curitibában.

Eredmény - labdarúgó-világbajnokság, F csoport, 1. forduló


Curitiba, Arena da Baixada, Játékvezető: Carlos Vera (ecuadori)

Irán - Nigéria 0-0

Irán: A. Haghighi - Montazeri, Hosseini, Sadeghi, Pooladi - Teymourian, Nekounam - Heydani, Dejagah (Jahanbakhsh, 78.), Hajsafi - Ghoochannejhad Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz

Nigéria: Enyeama - Oshaniwa, Omeruo, Oboabona (Yobo, 29.), Ambrose - Mikel, Onazi - Azeez (Odemwingie, 69.), Musa, Moses - Emenike Szövetségi kapitány: Stephen Keshi

Gólszerző: -

Sárga lap: Teymourian (75.)

Piros lap: -

90+1. PERC: Musa beadása után Ameobi fejelhetett volna, de mentett előle a védő. Két szögletet is rúghatott Nigéria, de egyikből sem sikerült megszerezni a győztes gólt.
82. PERC: A frissen beállt Odemwingie vette le Mikel löbbölt passzát, majd kapásból lőtt, nem sokkal tévesztette el a kaput. Közben harsant a sípszó, a spori szerint kezezett a támadó.
78. PERC: Jahanbakhsh váltja Dejagaht.
75. PERC: Nigéria támadásai továbbra sem hordozzák magukban a gólveszélyt, ráadásul Irán időnként kontrázni tud. Teymourian kapott sárgát.
69. PERC: Odemwingie jött be Azeez helyett. Nigériának már nincs több cserelehetősége.
67. PERC: Ghoochannejhad nem tudott rendesen rádőlni a lövésre, így méterekkel a kapu fölé bombázott kapásból.
63. PERC: Na, végre egy kis foci, bár a vége csúnya volt.: gyors és pontos iráni kontra végén Ghoochannejhad lőtt nagyon messziről, a labda pár méterrel a kapu mellett pattogott ki a pályáról. Elkapkodta.
58. PERC: Emenike lendítette a jobbost, de a labda nagyon elkerülte a kaput.
52. PERC: Itt a második nigériai csere, Ameobi érkezik Moses helyére.
47. PERC: Emenike lódult meg, feltartották, de a játékvezető sípja néma maradt.
46. PERC: Mind a két csapat összeölelkezett, mielőtt elindult a második félidő.
Vége az első félidőnek. Nigéria többet birtokolta a labdát, Iránnak pedig volt egy nagy helyzete. Az állás 0-0.45. PERC: Szolgálati közlemény - két perc a hosszabbítás.
43. PERC: Emenike terült el e földön egy levegőben való ütközés után, de a játékvezetőt nem hatotta meg az eset annyira, hogy szabadrúgást ítéljen Nigériának.
40. PERC: Most Emenike próbálkozott egy lövéssel, de gyatrán találta el a labdát, kirúgással folytatódott a meccs.
39. PERC: Onazi vállalkozott távoli lövésre, de jócskán eltévesztette a kaput.
34. PERC: Hatalmas iráni lehetőség! Egy szöglet után Ghoochannejhad fejelt kapura, Enyeamaazonban hatalmasat védett.
31. PERC: Musa végzett el egy szabadrúgást, beadás helyett ravaszul a kapu ürsen tátongó oldala felé rúgta inkább a labdát, de Haghighi még idejében eszmélt és védeni tudott. A nigériai szöglet veszélytelen volt.
29. PERC: Megpróbálta, de nem bírja folytatni a játékot, Oboabona helyett a rutinos Yobo a pályán.
28. PERC: Curitibában a helyzet változtatlan, nigériai mezőnyfölény jellemzi a kevés helyzetet hozó mérkőzést.
23. PERC: Ghoochannejhad főszereplésével vezetett veszélyes akciót Irán, de a tizenhatos vonalán megakadt a támadás.
20. PERC: Oboabonát kell ápolni, hordágyon hagyta el a játékteret. Szerencsére folytatni tudta a játékot.
15. PERC: Nem ez volt a világbajnokság legizgalmasabb első negyed órája.
9. PERC: Onazi gurítása kerülte el a kaput.
8. PERC: Egy szöglet után Musa juttatta a hálóba a labdát, de idő közben már felharsant a síp. A játékvezető vélhetően úgy látta, hogy Mikel szabálytalankodott a kapussal szemben - pedig szerintünk nem.
5. PERC: Eddig nem volt túl sokat Iránnál a labda.
3. PERC: Moses lódult meg keresztben, a tizenhatos vonalánál, a lövése azonban gyengére sikerült,Haghighi védett.
1. PERC: Megy a mérkőzés, Irán indította útjára a labdát.
Mennek a himnuszok, hamarosan kezdődik a meccs!

Előzetes

Az F csoport első fordulójának második mérkőzésén találkozik egymással az ázsiai és az afrikai csapat, melyek egyformán az 1998-as franciaországi vb-n hagyták el eddig utoljára - az iráni egyben először is - három ponttal a játékteret.
Az irániak az amerikaiakat verték Franciaországban csoportmérkőzésen, a nigériaiak pedig a spanyolok és a bolgárok ellen nyertek. Utóbbiak tovább is jutottak, de aztán a nyolcaddöntőben rögtön búcsúztak. Azóta Irán 2006-ban, Nigéria pedig 2002-ben és 2010-ben egy ponttal zárt.
A favorit argentinok mögött a papírforma szerint a második hely tűnik megszerezhetőnek, ezért küzdhet az iráni és a nigériai válogatott az újonc Bosznia-Hercegovinával együtt. Ebből a szempontból van különös jelentősége a hétfői mérkőzésnek, amelyen a győzelem nagyon sokat érhet.
Az aktuális Afrika-bajnok az utóbbi években Stephen Keshi irányításával kapott ismét erőre. A szövetségi kapitányt nem zavarja, hogy csapata három felkészülési mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni.
A két válogatott mindössze egyszer találkozott eddig egymással, 1998 januárjában Nigéria 1-0-ra győzött egy felkészülési meccsen.