Világbajnoki érmes birkózók az 5+1 női gálán

Először rendezik meg a budapesti Kruj Iván Sportcsarnokban az 5+1 Sztár női birkózó gála nemzetközi csapatversenyt, amelyen világ- és Európa-bajnoki érmesek lépnek majd szőnyegre szombaton.


Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Wöller Ákos szakágvezető arról beszélt, hogy 3-4 éve született meg a viadal ötlete a fejében annak érdekében, hogy a nőknek is legyen Magyarországon egy rangos nemzetközi megméretésük.

"Nagyon hiányzott számunkra egy ehhez hasonló verseny és hozzá egy nemzetközi edzőtábor. Ez most megvalósult, s külön öröm, hogy a szombati viadalt követő táborban 72 birkózó vesz majd részt" - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, a külföldi csapatok örömmel vállalták a szereplést. Igaz, például az ukránoknak később le kellett mondaniuk a részvételt, mert az ottani válság miatt átrendezték a versenynaptárukat, s éppen most rendezik majd az országos bajnokságukat.

Az eredeti tervek szerint az 5+1 gálán Magyarország csapata mellett az erős válogatottakkal rendelkező környező országok képviselői, a németek, az ukránok, a románok és a lengyelek léptek volna szőnyegre, illetve plusz egy csapat. A XX. kerületi Kruj Iván Sportcsarnokban végül a magyar, a német, a román és a lengyel, valamint a fehérorosz válogatott, illetve egy észak-európai vegyescsapat indul.

"A vegyescsapatban is lesznek nemzetközi szinten jó versenyzők, ám a mezőnyből a lengyel és a fehérorosz válogatott emelkedik ki, mindkét együttes világ- és Európa-bajnoki dobogósok sorával jön hozzánk" - érzékeltette a verseny erősségét Wöller.

A hazai válogatott első számú embere Sastin Marianna, a női birkózás első magyar világbajnoka. Wöller Ákos 2013-as budapesti vb-n győztes felesége mellett pedig többek között a vb- és Eb-harmadik Barka Emese is szerepel majd. A két jelenlegi legjobb magyar felnőtt női birkózó különleges helyzetben van, ugyanis az olimpiai súlynak számító 58 kilóban versenyeznek idén, így ezúttal minden bizonnyal meccsről meccsre váltják majd egymást.

A szombaton 9 órakor kezdődő eseményen két hármas csoportban küzdenek a csapatok, majd a két csoportelső a másodikokkal mérkőzik a fináléért. A helyosztó meccseket 18.00 órától rendezik.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a szövetség új főtitkára, Farkas Tibor, aki a Hegedűs Csaba január 30-ig tartó elnöksége idején igazgatóként dolgozó Gáspár Tamás feladatkörét látja el. A korábban a Magyar Olimpiai Bizottságnál, a sportminisztériumban, illetve a Magyar Cselgáncs Szövetségnél is dolgozott sportvezető április 1-től tevékenykedik az MBSZ-ben.

Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke a kötöttfogásban tervezett szabálymódosításokról is beszélt, s mint mondta, a márciusi U23-as Eb-n utoljára tesztelt módosításokat csak a kadet és a junior korcsoportokban vezeti be azonnali hatállyal a nemzetközi szövetség, a felnőtteknél a riói olimpia végéig nem változtatnak.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések