Kosár a főtéren

Kosárlabda 3X3 U18 Világbajnokságot rendeznek június 4-7 között Debrecenben a Nagytemplom előtt. 


2015-ös 3×3-as U18-as vb-nek eredetileg Izrael nyerte el a rendezés jogát, de térségben zajló konfliktusok miatt a Tunéziába tették át a tornát. Az afrikai ország szervezői viszont lemondtak a rendezésről, így Magyarországra került a világbajnokság, mégpedig Debrecenbe. A különleges hangulatú eseményen 34 országból, 24 női és 24 férfi csapat vesz részt. A 3×3-as játék, vagy korábbi nevén a FIBA 33, a kosárlabdázás egy speciális változata.

Ahogy a név is jelzi, három játékos játssza, három másik ellen, félpályán, egy palánkra 12 másodperces támadóidővel. A 3×3 szülőhazája az Egyesült Államok, a belvárosi betonozott grundok világa, mára azonban meghódította az egész világot. Egyes becslések szerint szerte a földön jelenleg mintegy 250 millióan játsszák, vagyis a legnépszerűbb tömegsport a világon. Az első tesztversenyt 2007-ben a makaói ázsiai játékok keretében bonyolították le. A sportág két évvel később már felkerült a szingapúri Ázsiai Ifjúsági Játékok műsorára, 2010-ben pedig a szintén Szingapúrban lebonyolított ifjúsági olimpia programjában is szerepelt. Az első FIBA 3×3 ifjúsági világbajnokságnak 2011-ben Rimini adott otthont, s már ekkor megfogalmazódott a cél, hogy a játék minél hamarabb, de legkésőbb 2020-bankerüljön fel az olimpiai játékok programjába. (2012-ben a spanyol város Alcobendas, míg 2013-ban pedig Indonézia fővárosa, Jakarta volt a vb helyszíne.) A 3×3-as kosárlabda ma már egyre népszerűbb és elemi része a sportágnak, elsősorban azért fontos, mert a gyerekekkel leginkább ezen keresztül lehet megszerettetni ezt a játékot. Hasonló szintű esemény eddig még nem volt Magyarországon. Ez a sportág jó lehetőséget jelent a sikeres szereplésre azoknak a nemzeteknek is, amelyek 12 világszinten kiemelkedő tudású játékost nem tudnak kiállítani, hármat vagy négyet viszont igen.


A világbajnokság kísérő rendezvényeként hárompontos dobó és zsákoló verseny is lesz. Az ebben legjobbak szintén kapnak világbajnoki érmet. A vb mérkőzései, június 4-én és 5-én és 7-én 15.30-kor, június 6-án pedig, a Bajnokok Ligája döntő miatt, 13.30 – kor kezdődnek. A tornára kvalifikált férfi csapatok: Andorra, Argentína, Brazília, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Grúzia, Guatemala, Indonézia, Kazahsztán Magyarország, Németország, Litvánia, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Puerto Rico, Románia, Oroszország, Spanyolország, Törökország, Uruguay, USA, és Vietnam. A tornára kvalifikált női csapatok: Andorra, Belgium, Brazília, Kína, Csehország, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Németország, Guam, Magyarország, Indonézia, Izrael, Hollandia, Olaszország, Új-Zéland, Lengyelország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Törökország, USA és Venezuela. A debreceni főtéren kialakított négy pálya a nap szinte minden percében foglalt lesz, ugyanis vb ideje alatt bonyolítják le, a Magyar Egyetemi és Főiskolás 3×3 Kosárlabda Bajnokság Országos Döntőjét is. A hazánk legjobb 8-8 fiú és lány csapata érkezik a cívisvárosba.

Forrás: hirkep.com

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések