A haláltól sem fél a hosszútávúszó

 Halálközeli élmény után újra a világ egyik legveszélyesebb terepére készül Mányoki Attila (43). A zalaegerszegi hosszútávúszót novemberben iktatták be a Fort Lauderdale-ben székelő Nemzetközi Úszóhírességek Csarnokába, vagyis bekerült a sportág halhatatlanjai közé.
– Ez hatalmas elismerés, amely azért különleges, mert aktív koromban kaptam meg – mondta a sportoló, aki az Ocean’s Seven sorozatban elért sikerei, illetve az elmúlt 25 év eredményei miatt került a legjobbak közé.

A szervezet a világ legveszélyesebb csatornáinak átúszását biztosítja azon keveseknek, akik megfelelnek az elvárásoknak, s megszerzik a szükséges engedélyeket. Mányoki 2013-ban kezdte a kihívást a La Manche-csatornával. Ezt követően Japán, majd két amerikai helyszín következett.
– A megfelelő kondíció mellett a mentális felkészülés a legfontosabb, a tapasztalatomnak köszönhetően jobban tudom kezelni az extrém körülményeket, a 13-14 fokos vizet, a körülöttem keringő cápákat, az erős óceáni áramlatokat – árulta el Mányoki.

Idén az Északi-csatornán viszont nem ért partot, hypotermiás lett, kísérői behúzták a hajóba, teste 27 fokra lehűlt.
Ennek ellenére folytatja a szereplést, most az új-zélandi Cook-szoros meghódítására készül.

– Hasonlóak a körülmények, mint az Északi-csatornán, viszont rövidebb a táv, s vigyázni kell a fehér cápákkal. Utána a Gibraltári-szoros következik – tette hozzá Mányoki, aki a portugál gálya csípését tartja eddigi legkellemetlenebb emlékének.
Az Ocean’s Seven állomásai

La Manche-csatorna (Anglia és Franciaország között, 34 km)

Cugaru-csatorna (Japán, Honsu és Hokkaido között, 19,5 km)

Moloka’i-csatorna (Hawaii, O’ahu és Moloka’i között, 42 km)

Catalina-csatorna (USA, Los Angeles, 33,7 km)

Északi-csatorna (Írország és Skócia között, 33,7 km)

Cook-szoros (Új-Zéland, Észak- és Dél-szigetek között, 26 km)

Gibraltári-szoros (Európa és Afrika között, 14,4 km)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések