Gyárfáséknak kifakadt a pofazacskójuk! Ezt mondták!

Egy szövetség sem rendez annyi nemzetközi versenyt, mint a magyar, a sportolókra több száz milliót költöttek csak idén, minden válogatottnak a legmodernebb felszerelés áll a rendelkezésére a Tüske-uszodában – védekezett a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) a Hosszú Katinka és több más úszó által közzétett nyilatkozatra reagálva, amely változtatásokat sürget a MÚSZ-nál.
„A feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok; véleményünk szerint a magyar úszósport az időnként jelentkező nehézségek, egy-egy negatív történés ellenére sikeres, eredményes, helytállása az egész világon tekintélyt parancsoló” – reagált a MÚSZ arra a nyilatkozatra, amelyben Hosszú Katinka és több más úszó hét pontban foglalta össze, szerintük milyen változtatásokra lenne szükség a szövetségnél.

A sportolók többek között azt írták, helytelenítik, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök, Gyárfás Tamás áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartják alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen a tagjai szerintük egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel. Sajnálattal hallgatják a MÚSZ „szakmaiatlan és üres frázisait”, illetve hogy a kritikáikra érkező egyetlen válasz a személyeskedés – tették hozzá.

Reakciójában a MÚSZ más mellett azzal védekezett, hogy szerintük egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt, mint a magyar. „A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak” – írták.

A szövetség szerint a szervezet gazdálkodása tökéletesen átlátható, a MÚSZ bármely tagja számára hozzáférhető, a szakmát érintő finanszírozási döntések esetében pedig az eredményesség a legfontosabb szempont. Hozzátették, hogy a válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években, legyen szó edzőtáborozásról vagy sporteszközök beszerzéséről.

Felsorolták, hogy nyolcvanegy egyesület idén összesen 600 millió forintot kapott négy program keretében, további 133 millió forint értékben pedig uszodai felszerelésekhez és a felkészüléshez fontos eszközökhöz jutottak, és további 394 milliót költöttek idén az edzőtáborokon, versenyeken részt vevő 137 úszóra. A válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske-uszoda, a legmodernebb eszközökkel felszerelve – írták.

„Tény, hogy a Magyar Úszószövetség, beleértve az elnököt, a mindenkori szövetségi kapitányokat immár egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével, az amerikai Shane Tusuppal, de ennek nem csak nyelvi nehézségei vannak. Hosszú Katinka eredményei – mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk – lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker, és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni” – közölte a MÚSZ.

Azt írták, Salamon Ferenc sportdiplomata nyugalomra szólította fel a szembenállókat, szerinte a 2017-es budapesti vébé előtt összefogásra lenne szükség. „A kérdés: valóban most van itt az ideje a csatározásnak, vagy – legalább a világbajnokság végéig – mindenki összpontosítson a maga elsőrendű feladatára” – közölték.

„Mint a MÚSZ elnökségi tagjának számítunk a véleményére – ösztönözzük, hogy legalább a világbajnokság végéig csituljanak el a fegyverek, de azt is jelezze, ha ezzel szemben azonnali változtatásokat tart szükségesnek. Mint ahogy a sportolóktól, a klubok képviselőitől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadunk” – áll a közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések