Meg lehetnek számlálva Gyárfás Tamás napjai úszószövetségi elnökként

Nem engednek a lázadó úszók és edzőik. Hargitay András szövetségi kapitány szombatra tervezte, hogy megbeszélést tart a szövetséget nyíltan bíráló sportolók trénereivel.
Csakhogy az érintettek nem tudtak vagy nem akartak vele értekezni.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka november 15-én lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás (67) elnököt, később hosszasan sorolta kifogásait a szövetséggel kapcsolatban. Többen csatlakoztak hozzá az úszók közül. Hargitay tisztázni szerette volna az ellentéteket az érintettek edzőivel.

– Minden probléma megoldása az, ha mindkét fél elmondja az álláspontját és a javaslatait. Ezért kezdeményeztem a beszélgetést az edzőkkel – mondta a kapitány.

A Hosszúhoz csatlakozó, olimpiai bronzérmes Kapás Boglárkát trenírozó edzőpárosból Virth Balázs elfoglaltságra hivatkozva mondta le a beszélgetést, amelyen Kovácshegyi Ferenc sem kívánt megjelenni. A Verrasztó Evelynt és Bernek Pétert felkészítő Nagy Péter is kosarat adott. Verrasztó Dávid edzője, Molnár Ákos elment volna egyeztetni, de tegnap kapott egy e-mailt, amelyben azt írták, hogy elmarad a beszélgetés.

A jelek arra utalnak, hogy Gyárfás Tamás napjai mint úszószövetségi elnök meg vannak számlálva. Erre engednek következtetni Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szavai is.

– Aggodalomra ad okot, hogy ekkora feszültség van az úszószövetségen belül. A magyar úszósport fantasztikus eredményeket ért el, de az eredményeket sportolók hozzák, ez mindent eldöntő tény. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb legyen megoldás – válaszolta Lázár János a Gyárfás lemondását firtató kérdésre a kormányinfón.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője úgy látja, az a legfontosabb, hogy sikeres legyen a 2017-es vb rendezése.

– A kormány azt szeretné, ha helyreállna a rend, és a szakértelem döntene. Márpedig nem érdemes elvitatni a szakértelmet az olimpiai és világbajnokoktól. Versenyközpontú, a versenyzők szakmai támogatására irányuló szakmai irányításé a jövő – közölte a miniszter.­

Hamarosan kezdődik a vb

December 6. és 11. között a kanadai Windsorban kerül sor a rövid pályás úszó-világbajnokságra. Egyértelműnek tűnik, hogy az érintettek az idő rövidsége miatt a rajtig már nem tudják rendezni a fennálló konfliktust, a hangulat tehát feltehe­tően fagyos lesz majd az esemény alatt a szövetség vezetői és a lázadó úszók között.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések