Óriási buktának indult, erre most már mindenkit lever a Manchester United

Nagyon elkapta a fonalat a Manchester United. Kedden megnyerték a Ligakupa-elődöntő első meccsét a Hull City ellen (2-0), így már kilenc mérkőzés óta folyamatosan nyernek.
Ilyen 2009 februárja óta nem történt velük.

Sőt, november eleje, a Fenerbahce elleni Európa Liga-vereség óta nem kaptak ki. Ez a sorozatuk 15 meccse tart. Ráadásul a 15-ből mindössze 3-szor játszottak döntetlent, a többi az mind győzelem.

Pedig ez a szezon sem indult valami fényesen, úgy tűnt, bár José Mourinho súlyos eurómilliókat költött a csapat megerősítésére, ez a próbálkozás is blama lesz. Mint ahogyan Sir Alex Ferguson visszavonulása óta minden, a David Moyes– majd a Louis van Gaal-éra is.

A világ legdrágább játékosa, Paul Pogba még nem volt a topon, Henrikh Mkhitaryan nem játszott jól, Zlatan Ibrahimovic nem érezte a kaput, José Mourinho pedig ideges volt, és nem tudta, hogyan rakja össze a csapatot. Jöttek is a kínos eredmények, ám az mindenképpen új volt az elmúlt szezonokhoz képest, hogy a játékosok végig kiálltak Mourinho mellett. Na, meg az sem hátrány, ha egy edző maximálisan élvezi egy Ibrahimovic-kaliberű játékos bizalmát, hiába a svéd az újfiú az öltözőben.

Mourinho szép lassan kezdett rájönni a siker receptjére is:

  • „Leporolta” a 34 éves Michael Carricket, akivel egyszerűen képtelen kikapni a csapat. Eddig minden sorozatot figyelembe véve 15 mérkőzésen lépett pályára, ebből 13-at megnyert a Manchester United és csak kétszer játszott döntetlent. Rutinjával a védelemben is megállja a helyét, ha pedig a középpályán kap helyet, Pogbáék feljebb tudnak játszani.
  • Ha már Pogbáék, Mourinho mert változtatni és hagyja játszani a kreatív támadóit, így a mostani United erőssége nem is annyira a védekezés, mintsem az, hogy dominálja – vagy legalábbis megpróbálja – a meccseket. A francia ráadásul elkezdte olyan passzokkal helyzetbe hozni a társait, amitől a Juve-drukkerek elaléltak.
  • Megtalálta Mkhitaryan helyét a csapatban, az örmény pedig mindezt fokozatosan javuló játékkal hálálja meg.
  • Bár korábban elküldte Juan Matát a Chelsea-től, most épp a spanyol a nagy megmentő a csapatnál. Szezonbeli 7 góljából ötöt szerzett 0-0-ás állásnál. Emellett sokkal biztosabban játszik, kevesebbet rizikózik, a Premier League-ben ő keresi a társakat a legjobb százalékkal a legalább 600-at passzolók közül. Márpedig ez a stabilitás rendkívül fontos a sokszor egyérintős játék során.
  • Úgy látszik, kezdi megfejteni a Wayne Rooney-titkot, a rutinos támadó játszatásába már sok edzőnek (beleértve az angol szövetségi kapitányokat is) gyűlt meg a baja, Mourinho azonban, ha kell padoztatja, ha kell, az ék mögött játszatja, vagy épp kitolja kicsit a szélre.
  • És bizony Ibrahimovic is felvette a tempót, szeptember-októberben adós maradt a gólokkal, de most már az a fura, ha nem talál be: 28 mérkőzésen 18 találatnál jár. Nem rossz egy ingyenjátékostól.

Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy a kilencmeccses győzelmi széria alatt egy igazán komoly csapattal találkozott a Manchester United: a Tottenham Hotspurrel. Úgyhogy most jön az igazán komoly erőpróba, mivel vasárnap azt a Liverpoolt fogadják, amely kifejezetten jól szerepel eddig a Premier League-ben és a Unitedhez hasonlóan elődöntős a Ligakupában. Nem mellesleg több riválist is legyőzött már, elég csak a Manchester City elleni sikerre gondolni, az nem is volt olyan rég.

Amikor legutóbb ilyen jól ment a Manchesternek, 2009-ben, akkor a szezon végén megnyerték a bajnokságot és a Ligakupát, a BL-ben pedig döntőztek.

Az angol bajnoki küzdelmet és a rossz idényrajtot tökéletesen jellemzi, hogy ilyen jó szerepléssel is csak a hatodikak. Csak öt pontra vannak a második Pooltól, fél lábbal a döntőben vannak a Ligakupában, készülhetnek az Európa Liga egyenes kieséses szakaszára (a Saint-Étienne-nel játszanak), és az FA-kupa első akadályát is sikerrel vették.

Egyelőre minden adva van ahhoz, az utóbbi évek szenvedései után végre egy tisztességes idényt lehozzon a csapat.

A 9 meccses győzelmi széria

Zorya (ukrán) – Manchester United – 0-2 (Európa Liga)
Manchester United – Tottenham Hotspur 1-0
Crystal palace – Manchester United 1-2
West Bromwich Albion – Manchester United 0-2
Manchester United – Sunderland 3-1
Manchester United – Middlesbrough 2-1
West Ham United – Manchester United 0-2
Manchester United – Reading 4-0 (FA-kupa)
Manchester United – Hull City 2-0 (Ligalupa)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések