Andrija Prlainovic: Ez a csapat a BL-győzelemre lett összerakva

Pénteken három mérkőzést rendeztek a férfi vízilabda Bajnokok Ligája budapesti hatos döntőjében. Az ötödik helyet a Brescia szerezte meg, miután legyőzte a tavalyi ezüstérmes Olympiakoszt. Majd jöttek az elődöntők, ahol előbb a címvédő Jug Dubrovnik legyőzte a Reccót, majd a Szolnok az Egert. A főszereplőket kérdeztük a találkozók után.
A Brescia azok után, hogy csütörtökök kikapott az Egertől, pénteken igen simán verte 8-5-re a pireusziakat úgy, hogy két kulcsjátékosuk – Vjekoslav Pasković és Petar Muslim – is hiányzott tőlük a csalódottak csatáján. Az olaszok egyik legjobbja az itáliai válogatott kapusposztjának első számú várományosa, Marco Del Lungo volt, aki 66,7%-os védési mutatóval zárt.

“Egy nagyon nehéz meccs volt, mert Paskovic és Muslim hiányzott (előbbi sérülés, utóbbi eltiltás miatt – a szerk.). Ők rendkívül fontos játékosai a csapatunknak, és ugye az első negyedben Napolitano is végleges kiállítást kapott. Három hiányzónk ellenére meg tudtunk küzdeni a nehézségekkel, elviseltük az ezzel járó nyomást. Az Olympiakosz bebizonyította, hogy egy hatalmas csapat. Talán mi jobban akartuk a győzelmet, mindenképpen nyerni akartunk, mert ez fontos az egyesületnek, és az eredménye a sok edzésnek. Június másodikán kezdjük a felkészülést az olasz válogatottal, így egy hetem van a pihenésre. Ugye Stefano (Tempesti) idén már nem lesz a válogatottban, majd meglátjuk, hogy így mekkora szerep jut nekem a nemzeti csapatban.”

A nap egyik rangadóján a címvédő Jug a szupererős Reccóval elődöntőzött, de ahogy tavaly, úgy idén is a horvátok diadalmaskodtak, és pazar csapatteljesítményükkel megint megtréfálták az olaszokat. A Recco korábbi pólósa, az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok balkezese, a háromszoros BL-győztes Maro Jokovic szerint “sikerült megismételni az Olympiakosz elleni védekezést, különösen az első két negyedben. Sajnos a harmadik nyolc percben megint volt egy rövidzárlat nálunk, egy időkérés után viszont megint meg tudtuk változtatni a játék képét. Ez a mérkőzés egy elképesztően fárasztó meccs volt. Az utolsó öt percben nekem személy szerint fogalmam sem volt, hogy hogyan fogom kibírni a végéig.”

Ahogy azt éjjeli beszámolónkban jeleztük, feltűnő volt, hogy Jokovic, Felipe Perrone, a Jug két világklasszisa szinte csere nélkül játszotta végig a meccset, ami ilyen szinten brutális megterhelést jelent.

“Igen, és Xavi (Garcia) is. Hihetetlen volt, de boldogok vagyunk. Most gyorsan pihennünk kell, hiszen kevesebb, mint 24 óra múlva a döntő vár ránk egy magyar csapat ellen. Videózás holnap vár ránk, reggel általában edzünk, bár a döntő viszonylag korán lesz (16:45), így lehet, hogy most nem fogunk. Mentális tréninget én nem csinálok, de van olyan csapattársam, aki igen.”

A tavalyi MVP, a brazil-spanyol Felipe Perrone is fáradtan, nagyon piros szemekkel, de boldogan és mosolygósan nyilatkozott nekünk a parti után, mindenkinek készségesen nyilatkozott, aki kért tőle néhány mondatot, ellentétben a következő elődöntő győztes magyar csapatának (és a válogatottnak) egyik kulcsjátékosával, aki a sikeres meccse után a “majd jönnek a többiek”  mondattal hárította el kérésünket. Itt jegyeznénk meg, hogy Filip Filipovic, a Recco szuperklasszisa csapata vesztes elődöntője után is vagy öt újságíró kollégának nyilatkozott. Ahogy kell. És ahogy kéne. Na, de vissza Perronéhez:

” Egy nagyon jó és kemény meccs volt, fizikailag sokat kivett belőlünk. Győzelmünk egyik kulcsa az volt, hogy keményen és koncentráltan játszottunk. Most még csak a pihenésre gondolok, és nem arra, hogy melyik magyar csapat legyen az ellenfelünk a döntőben. Meglátjuk majd, ki jön szembe, most az első, hogy ki tudjuk pihenni magunkat. Akár az Egerrel, akár a Szolnokkal játszunk majd, nagyon nehéz dolgunk lesz, idén is megpróbálunk nyerni a fináléban.”

A Szolnok-Eger rangadó vesztes egri csapatából Branislav Mitrovicot kérdeztük:

“Muszáj azzal kezdenem, hogy amíg a Brescia ellen rosszul játszottunk, addig most meg kell dicsérnem a csapatomat, taktikailag nagyon jól játszottunk, pontosan úgy, ahogy a Szolnok ellen kell. Jól kezdtünk, a védekezés végig jól is ment, végül az döntött, hogy az egy az egyes szituációkban a Szolnok jobb volt, itt a fór-hátrányra gondolok. Ezekben a helyzetekben az ő játékosaik jobbak voltak, mint mi. Keserűség marad bennem, mert úgy érzem, nagyon nagy lehetőségünk volt. Ennek ellenére megyünk tovább, mert az egyetlen csapattal játszunk, akiket még nem vertünk meg ebben az évben, és szeretnénk legyőzni őket, attól függetlenül, hogy a bronzért megy a meccs.”

Az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok Andrija Prlainovic pocsékul, 5/0-s lövőlappal kezdte az Eger elleni meccset, aztán berámolt három nagy gólt, és a szintén triplázó Aaron Youngerrel egyetemben kulcsembere volt az először fináléba jutó Szolnoknak. A meccs után olaszul nyilatkozott Elekes Bálint kollégánknak.

“A sportban előfordulnak a hibák. Némi nyomással kezdtük a meccset, mert mi tűntünk favoritnak. Ez a csapat arra lett összerakva, hogy döntőbe jusson, hogy megnyerje a BL-t. Az új uszoda is szokatlan volt számunkra egy picit, még sose játszottunk ilyen nagy létesítményben. Nehézségeink voltak a meccs elején a taktika megvalósításában, de köszönhetően az egész évben remekül teljesítő hátsó tengelynek, sikerült korrigálni a hibákat. A második és harmadik negyedben nagyobb sebességet tudtunk alkalmazni, ezzel több gólos előnyt szereztünk. 

Elméletben előnyt jelentett, hogy az Eger előző nap is játszott már, mi pedig pihenhettünk, de őszintén szólva nem tudom. Például aki játszott első nap, az már hozzászokhatott a körülményekhez, az atmoszférához. Talán emiatt voltak az elején koncentrációs hibáink. A döntőről annyit tudok mondani előzetesen, hogy egy fantasztikus csapat vár ránk, amely ismételten bebizonyította, hogy hihetetlen karaktere van. A döntőbe mindig két jó csapat jut, ahol bármi megtörténhet. Egy nagyon kemény, nehéz meccset várok, remélem az nyer, aki többet tesz a győzelemért.”

Ugo Crousillat remekül teljesítette részfeladatait az Eger elleni meccsen, a francia válogatott és a Szolnok balkezese szerezte a Tisza-partiak első gólját, védekezésben is stabil volt.

“A védekezésünkkel nyertük meg az elődöntőt. A Jug Dubvonik ellen nagyon nehéz dolgunk lesz, de mindent megteszünk majd a győzelemért.”

Zivko Gocic, Prlainovic szolnoki és korábbi szerb válogatottbeli csapattársa, a Dózsa csapatkapitánya szerint az volt a lényeg, hogy bár nehezen lendültek bele a meccse, utána a szokásos játékukat nyújtották:

“Nem változtattunk semmin, azt játszottuk, amit egész évben és ez volt a győzelmünk kulcsa ezen a meccsen is. Tudtuk, hogy az Eger nagyon jó csapat, ezt tiszta szívből mondom, tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz, igazi csata. De azt is tudtuk, ha mi diktáljuk a ritmust, akkor azt nem fogják bírni, és így is történt. A Jug ellen is a szolnoki vízilabdát kell játszanunk, azt, amit a szezon eddigi részén megpróbáltunk játszani, de igazából nem mindig sikerült. Meg kell próbálnunk diktálni az iramot, játszani a szolnoki vízilabdát, aztán meglátjuk, ennek mi lesz az eredménye. Az Egernek megvolt az az előnye, hogy meccsben, játékban volt. Mi viszont most debütáltunk az új uszodában. Kellett egy kis idő, hogy mindenhez hozzászokjunk, a Jug ellen picit mi leszünk frissebbek, ezt ki kell használnunk.”

Forrás: hosszabbitas.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések