Egyedülálló élőfüves rendszert mutattak be a Debreceni Labdarúgó Akadémián

A világon egyedülálló GS-Palau Hybrid Technology élőfüves rendszert mutattak be szerdán a Debreceni Labdarúgó Akadémián: a különleges technológiájú pályaborítás a barcelonai Palau Hybrid cég és a debreceni Globál Sport Kft. közös innovációjának eredménye.  
Josep Palau, a technológia spanyol feltalálója, a cég fejlesztési igazgatója a debreceni szakmai napon arról beszélt, hogy a fejlesztésüknek kettős célja volt: egyrészt megvédeni a füvet, másrészt megvédeni a játékosokat, csökkentve a sérülések veszélyét.

Hozzátette: 100 százalékos élőfüves felületről van szó, amit műfűvel erősítenek meg, ezáltal az élő fű sokkal erősebb lesz.

Ilyen típusú hibrid megoldások léteznek már, de ehhez egy világszabadalommal védett megoldásuk párosul, ők ugyanis az elsők, akik létrehoztak egy olyan elasztikus (rugalmas) réteget, amin átnő a fű gyökere. Az új módszerrel egyidejűleg oldódik meg a fű lélegeztetése, a friss zöld felület biztosítása és az a rugalmasság, ami csökkenti a játékosokra ható erőt az eséseknél - magyarázta Josep Palau.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: ezzel a módszerrel kialakított több pálya működik Barcelonában, most építenek egyet az olaszországi Udinesében és így alakítják át Kína legrégebbi olimpiai stadionjának a gyepét.

Molnár András, az eljárást Magyarországon és a balkáni országokban kizárólagosan kivitelező debreceni Globál Sport Kft. tulajdonosa hozzátette: két évig tartó közös fejlesztés eredményeként alakították ki az eljárást a hazai klimatikus körülményekhez igazítva.

A különleges gyepszőnyegről elmondta, 300 százalékkal bír többet, mint a hagyományos füves pálya, az edzésekkel együtt fél év alatt 700-1000 óra terhelést bír, szemben a hagyományos pálya 200-330 órás terhelhetőségével.

A debreceni szakmai nap résztvevői - hazai labdarúgó klubok, stadion- és létesítményüzemeltetők, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség delegáltjai - megtekintették azt a tesztfelületet, amelyet tavaly a Debreceni Labdarúgó Akadémia egyik pályáján, a legnagyobb igénybevételnek kitett kapuk előtti területeken alakítottak ki. A szakemberek azt tapasztalták, hogy az ősz óta folyamatosan igénybe vett pályának a spanyol hibrid módszerrel kialakított része gyakorlatilag olyan, mintha frissen telepítették volna. Bár a kialakítás ára csaknem háromszorosa a hagyományos gyepszőnyeg telepítésének, a játékidőre vetített költsége a legalacsonyabb - hangzott el a debreceni bemutatón.

Érdekelnek a Sporthírek?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések