Kroos, a Real csendes óriása

Több nevet is lehetne említeni, kinek voltak a legjelentősebb érdemei a Real Madrid 2017-es spanyol bajnoki címében. A magam részéről Zidane és Cristiano Ronaldo mellé, de ha nem istenkáromlás, akkor talán még elé is tenném Toni Kroost. 
Emlékszem, még a 2007-es U17-es világbajnokságon figyeltem fel Toni Kroosra, amikor a német válogatottal bronzérmes lett, úgy, hogy közben őt választották meg a torna legjobb játékosának, illetve középpályásként harmadik lett a góllövőlistán. Toni Weltklasse – keresztelték át a német lapok, és mára a felnőttek között is több mint rászolgált a „világklasszis” megkülönböztető jelzőre.

Továbbmegyek, ha a futballban nem polarizálnánk a világot Messire és Cristiano Ronaldóra, akkor alsó hangon kétszer (2014, 2017) Aranylabda-esélyesként is lehetett volna-lehetne számolni vele. 2014-ben végül is csak világbajnok, német bajnok, Német Kupa-győztes és BL-elődöntős volt (a vb legjobb játékosa számomra máig érthetetlen módon Messi lett, aki például az egyenes kieséses szakaszban gólt sem szerzett, az Aranylabdát meg CR7 kapta meg, vélhetően a BL-győzelemért, de hogy nem a csoportkörös vb-búcsúért, az biztos), idén pedig a spanyol bajnoki címe tuti, de még BL-győztes is lehet.

De hogy ne bélyegezzenek meg elfogultsággal, a Marca a minap azt írta, a Real bajnoki címét akadnak, akik Zinedine Zidane-nak tulajdonítják, mások naná, hogy Cristiano Ronaldónak, sőt, akadnak, akik Iscónak, miközben kevés szó esik Kroosról, pedig igencsak megérdemelné a méltatást. Ahogyan a spanyol lap fogalmazott, „Ő a csendes ember a Real Madrid szezonbeli sikerei mögött. A németnek olyan minőségű a futballja, amin hajlamosak vagyunk túllépni. Mindennemű túlbecsülés nélkül, mesteri szinten űz mindent.”

Kroos talán egyetlen mutatóban sem a legjobb a ligában, viszont a középpályások számára fontos statisztikákban ott van az első kettőben. Az általa kiosztott 12 gólpassznál csak Luis Suárez adott többet (13), a német meccsenként átlagosan 2,8 kulcsfontosságú passzt adott, Neymar hárommal a listavezető, ő meccsenként 71,4 passzt adott, az egyedül előtte álló Steven N’Zonzi pedig 79,8-at. És az is lehet, hogy Luka Modric adja meg a Real játékának tempóját, intenzitását, de hogy Kroos töri fel a rivális védelmét, az egészen biztos.

Azt máig nem értem, a vb-arany után a Bayern München miért engedte el oly könnyedén (de szívesen megkérdezném erről Pep Guardiolát…), de hogy az elmúlt három év alatt vitathatatlanul világklasszis lett a posztján, az egészen biztos. Arról pedig, hogy nem csupán játékban, de rögzített helyzetekből is extrát hoz, talán Sergio Ramost kellene megkérdezni. A középhátvéd hétszer volt eredményes a La Ligában, ötször Kroostól kapta a gólpasszt…

Forrás: blikk.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések