Lefékezheti-e valaki Nadalt a Garros előtt?

Míg a nők mezőnyében nagyjából senkinek nincsen semmi fogalma arról, kik játszhatják akár csak az elődöntőt a szűk két hét múlva kezdődő francia nyílt teniszbajnokságon, a férfiaknál tovább tart az időutazás: a kemény pályás szezont Roger Federer, a salakosat ezidáig Rafael Nadal uralta. Pont, mintha tíz évvel ezelőtt járnánk…
Steve Tignor cikke alapján kicsit elemeztük a római férfi táblát, megvizsgálván, ki az, akinek reális esélye lehet a spanyol matador megfékezésére.

ELSŐ NEGYED

Szegény Andy Murray… Érintőlegesen már írtunk arról, a lassan aggódni kezdő brit mennyire nehéz sorsolást kapott az olasz fővárosban. A világelső 16-6-os mutatónál és egy tornagyőzelemnél tart idén, ennek ellenére eddig óriási csalódás a szezonja. Rómában címet, Párizsban döntőt kellene védenie, de ehhez most a Foro Italicóban nem ártana villantania valamit, ugyanis jó nagy önbizalomlöketre lenne szüksége ahhoz, hogy komolyan gondolhassa a párizsi jó szereplést. (A nőknél az RG-címvédő Garbine Muguruza jár hasonló cipőben.)

Ha a brit képes lesz összeszedni magát, akkor a nehéz sorsolás akár még előnyére is válhat: Fabio Fognini jó játékos, képes bárkit legyőzni, de a római tornán szinte mindig összeomlik a hazai pálya jelentette nyomás alatt – 5-9 a mérlege. A következő körben Alexander Zverev már nagyobb kihívás lehet, nem is beszélve Milos Raonicról és Tomas Berdychről még akkor is, ha egyikük sem salakos nagymenő…

Ebben a negyedben lesz az első forduló talán legjobban várt összecsapása: a 39 éves Tommy Haas a 38 esztendős Ivo Karloviccsal találkozik a nyitókörben.

MÁSODIK NEGYED

Mondhatni a lehetőségek földje. Stan Wawrinka és Marin Cilic a két legmagasabban rangsorolt versenyző a tábla ezen részén, közülük Wawrinka messze van a csúcsformájától, Cilic és a salak pedig…

Aki ebből a legtöbbet profitálhat, az David Goffin, aki szereti ezt a borítást, és jó formában is van. Könnyedén eljuthat az elődöntőig ott, ahol az elmúlt két évben negyeddöntőt játszott. Most Wawrinkával találkozhatna ebben a szakaszban, aki ellen 1-3-ra áll, de az utolsó meccsüket ő nyerte Indian Wells-ben.

Oda kell még figyelni a Monte-Carló-i finalista Albert Ramos-Vinolasra, aki mindenkinek okozhat kellemetlen perceket.

HARMADIK NEGYED

Rafel Nadal negyede, így nem is kérdés, ki a fő favorit – még annak ellenére sem, hogy Rómában 2013 óta nem nyert, döntőt is 2014-ben játszott utoljára. A sorsolása nem egyszerű, itt van madridi és barcelonai döntős ellenfele, Dominic Thiem, valamint az elődöntőben ismét Novak Djokovic jöhet szembe. A legjobb 16 között Jack Sock sem a legkönnyebb ellenfél, Miamiben jó kis meccset vívtak egymással. Érdemes lesz odafigyelni Lucas Pouille-ra is, ő Thiemmel játszhat a nyolcaddöntőben.

NEGYEDIK NEGYED

Ha egy szóval kellene jellemezni ezt a negyedet, az a ‘bizonytalanság’ lenne. Djokovic ugyan, mint a torna négyszeres bajnoka, itt van, de kérdés, az edző nélküliséget hogy fogja viselni középhosszú távon. Nick Kyrgiosszal játszhat a harmadik körben, de az ausztrálnál persze nagy kérdés, akár csak egy minimálisan is motivált lesz-e – Madridban Nadal ellen nem igazán volt az. A második legmagasabb kiemelt Nishikori Kei, de ő sérülés miatt visszalépett múlt héten, így senki nem tudja, milyen állapotban van.

Grigor Dimitrov Madridban öt meccslabdáról vesztett Thiem ellen, az önbizalmát ez kicsit sebezhette, de ezt leszámítva jól teniszezik idén, megnehezítheti bárkinek a dolgát. Mondjuk az első körben Juan Martin Del Potróval mérkőzik…

Férfi tenisz-világranglista (az ATP honlapja alapján, zárójelben a legutóbbi helyezés):

 1. ( 1.) Andy Murray (brit)          10 360 pont
 2. ( 2.) Novak Djokovic (szerb)        6845
 3. ( 3.) Stan Wawrinka (svájci)        5605
 4. ( 5.) Rafael Nadal (spanyol)        5195
 5. ( 4.) Roger Federer (svájci)        5035
 6. ( 6.) Milos Raonic (kanadai)        4180
 7. ( 9.) Dominic Thiem (osztrák)       4035
 8. ( 7.) Marin Cilic (horvát)          3735
 9. ( 8.) Nisikori Kej (japán)          3470
10. (10.) David Goffin (belga)          3055
11. (12.) Grigor Dimitrov (bolgár)      2900
12. (11.) Jo-Wilfried Tsonga (francia)  2870
13. (14.) Tomas Berdych (cseh)          2690
14. (15.) Jack Sock (amerikai)          2370
15. (16.) Gaël Monfils (francia)        2365
...152. (154.) Fucsovics Márton          382

Forrás: Hosszabbítás.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések