Május 30-án töltik be Földi Imre helyét

A legkiválóbb magyar sportcsillagokat tömörítő társaság - Szabó Tünde sportért felelős államtitkár csütörtöki közleménye szerint - ezen a napon tartja ülését, amely a cím adományozásával összefüggő javaslat elbírálását szolgálja.
A titulus viselésére jogosult kiválóság kiválasztására azért van szükség, mert Földi Imrének, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának április 23-i halálával 12-ről 11 főre csökkent a Nemzet Sportolóinak száma.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tag személyére, s a legtöbb szavazatot kapott nevét a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Weltner Györgyné Ivánkay Mária.

Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Földi Imre.

Origo.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések