Meghalt a FIFA-botrány főszereplője

72 éves korában meghalt Chuck Blazer, a FIFA korrupciós botrányának főszereplője.
Ügyvédje jelentette be Chuck Blazer halálhírét. A New York Timesban is megjelent közleményben az áll: "hibáinak, amelyekért teljesen elismerte a felelősségét, nem szabad feledtetniük azt a jót, amelyet a nemzetközi labdarúgással tett".

Blazert, aki korábban a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt, az etikai bizottság 2015-ben örökre eltiltotta a labdarúgástól, mert "központi szerepet" játszott a szervezetben kialakult "illegális kifizetések, vesztegetések és pénzmosás törvénytelen rendszerében". 

Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (körülbelül 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. 

A korrupt amerikai sportvezető - aki korábban az észak- és közép-amerikai konföderáció (CONCACAF) második számú vezetője volt - beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (700 millió forint) bírságot, és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését. 

Blazer vádalkut kötött az ügyészséggel, és 2011-től kezdődően együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában. Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhíti a büntetését.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog