Rendkívüli veszélyre figyelmeztet Nógrádi! “Európának nagyon gyorsan lépnie kell, különben vége!”

A nyugat-balkáni országok szokásos évi csúcstalálkozóját tartották Triesztben Angela Merkel német kancellár részvételével; Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint ha Európa nem lép gyorsan, növekedhet az orosz és török befolyás a Balkánon.
A nyugat-balkáni országok alatt Jugoszlávia hat szegény országát értik; ez már a negyedik konferencia, amelyen különböző stratégiai célokat vitatnak meg egymással – húzta alá Nógrádi György.

 Mint mondta, az unió bővítésének célja a keleti nyitás, mely leginkább német érdek.

A Balkánon ugyanakkor olyan nagy különbségek vannak, amelyen EU-tagság nélkül nem lehet változtatni – vélte a szakértő, hangsúlyozva, hogy már évekkel ezelőtt felszólították az EU-vezetők ezen országokat, hogy készüljenek fel a belépésre, ám többeknek ez még mindig nem sikerült.

Segítségre szorulnak 

Nógrádi György aláhúzta, hogy jelenleg a hat szegény balkáni országban az éves 1 főre jutó GDP 4400 euró, míg az Európai Unióban 29 ezer euró, a munkanélküliség 23 százalék, az EU-ban pedig 9,4.

Nincs túl nagy életszínvonalbeli különbség az országok között, hiszen Albániában például az egy főre jutó havi jövedelem 400 euró, Szerbiában 375, Koszovóban 270, Macedóniában pedig 390 – fogalmazott a szakember.

Alapvető probléma tehát, hogy a térség tehát rászorul a külső segítségre. Ha Európa nem lép gyorsan, növekedhet az orosz és török befolyás a területen – figyelmeztetett Nógrádi György.

Létfontosságú térség 

A csúcstalálkozó napirendi pontjain fontos kérdések hangzanak el, például közlekedés és áramellátás együttműködése, vagy épp az ifjúság együttműködése. Emellett kihangsúlyozzák a gazdasági együttműködést és a korrupció elleni harcot is – Nógrádi György szerint nem véletlen hogy a német, francia és az olasz vezető is elment a konferencia, mert számukra is létfontosságú a térség.

Különböző érdekek vannak jelen, de vannak közös érdekek és ha végre ezt észreveszik, akkor a térség valamelyest előre tud lépni – húzta alá Nógrádi György. Kiemelte, ezek az országok egyetértenek abban, hogy jobban kell élni és Európa felé kell lépni, de a hogyanban egyelőre nincs közös álláspont.

Forrás: hirado.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések