Politika és sport: avassunk csarnokot

A Vasas SC ma 104 éves.   


Még manapság is sokan azzal érvelnek, ha szóba kerül a Vasas SC, hogy Kádár János kedvenc csapata volt, ezért ma is inkább baloldali klubként tekintenek rá. Sok más mellett ezt a kérdést feszegeti az az interjú, amelyet a mai napon 104 éves Vasas SC elnöke, Markovits László adott a klub honlapjának.

"Nagyon szeretném, ha ez a kérdés végérvényesen lekerülne napirendről. A Vasas Sport Clubot kétkezi munkásemberek alapították, baloldali gyökerekkel rendelkezik, amit soha nem is tagadott senki. Ezek tények, ahogy az is, hogy a szocializmus alatt is sok jobboldali szemléletű sportoló ért el világraszóló sikereket a „kommunista" Vasasban. A rendszerváltás óta eltelt huszonöt év, így szomorúnak tartom, hogy 2015-ben még mindig ezt a gumicsontot rágjuk" - fogalmazott Markovits László.

"Nem kívánok pártpolitizálást folytatni, a személyes kvalitásokat, az őszinte és hatékony segítőkészséget sokkal többre értékelem. Így lehetséges például, hogy dr. Tóth József (XIII. kerület szocialista polgármestere - a szerk.) vagy Bús Balázs (III. kerület FIDESZ-KDNP polgármestere - a szerk.)ugyan két ellentétes oldalhoz tartozik, mégis mindkettőjük munkáját tisztelem és támogatom. Ez a szemlélet tükröződik abban is, hogy az elmúlt tizenkét évemben a klubon belül soha nem számított, hogy ki melyik párthoz húz vagy éppen milyen vallású. Ha valakit szerződtettünk, kizárólag az döntött, hogy tud-e a Vasasért tenni vagy sem" - egyértelműsítette véleményét a Vasas elnöke.

Az elmúlt héten egy interjúban jegyezte meg a miniszterelnök Vasast is érintő stadionrekonstrukció kapcsán: "Az sem tántorít el, hogy minden Vasas elleni meccsünkön ordenáré módon elküldenek valami melegebb éghajlatra." Eztán történt egy levélváltás Orbán Viktor miniszterelnök és a piros-kékek Szurkolói Klubja között.

A Vasas SC

A Vasas a múlt század elején, egészen pontosan 1911.március 16-án alakult meg Vas- és Fémmunkások Sport Clubja, azaz röviden Vasas néven és több ezer fő aktív sportolását biztosították ezzel. A labdarúgók a kezdeti idők alacsonyabb osztályokban szereplése után, az 1916-17-es bajnokságban jutottak fel az élvonalba és a 6. helyen zárták. A futballisták történetük során hat alkalommal nyertek magyar bajnoki címet, és négy alkalommal kupát.

Jelen állás szerint a Vasas Sport Clubbon belül 18 szakosztály működik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések