Björgen az eltiltott Johauggal edz

Norvégia lélegzetvisszafojtva várja Therese Johaug fellebbviteli tárgyalását, melyen a norvég sífutó csillag olimpiai részvétele múlhat.
A világ második legjobb sífutónőjét február elején 13 hónapra tiltotta el a Norvég Olimpiai Bizottság, miután tavaly októberben egy versenyen kívüli doppingellenőrzésen pozitív mintát produkált. Mintájában a clostebol nevű anabolikus szteroidot mutatták ki. Elmondása szerint a szer egy krémmel jutott a szervezetébe, melyet a naptól leégett és felsebesedett ajkainak kezelésére kapott az olaszországi magaslati edzőtábor során.

Sem Johaug, sem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nem fellebbezett az ítélet ellen. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) azonban túl enyhének találta a büntetést, így az egyetlen fellebbviteli hatósághoz, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

Johaug tárgyalása a CAS-nál várhatóan júniusban lesz, de egyelőre még nem tűzték ki a pontos időpontot. A három bírót viszont már kijelölték. A norvég sajtót olyannyira foglalkoztatja az ügy, hogy külön cikkek foglalkoznak a bírók személyével, elemezve Johaug esélyeit. Johaugot a brit sztárügyvéd, Mike Morgan védi majd, akinek korábbi ügyfelei között Alberto Contador és Marija Sarapova is szerepelt.

Ha Johaug büntetését esetleg 16 hónapra, vagy annál hosszabbra emelik, akkor elúszik számára az olimpia. Ő azonban erre is fel van készülve: “Mentálisan arra koncentrálok, hogy kijussak az olimpiára, de fel kell készülnöm arra az eshetőségre is, hogy erre nem lesz lehetőségem. Úgyhogy a fejemben ott motoszkál, hogy az olimpia akár füstbe is mehet. Természetesen teljes odaadással igyekszem maximálisan felkészülni rá, de ha nem engednek, akkor nem tehetek ellene semmit. Persze az nagyon nehéz és fájdalmas lenne. Viszont már most látom, hogy az élet nem csak sífutásból áll. Talán ez a legnagyobb tanulság, amit ebből az egészből megtanultam. Vannak az életben más értékek is.”

Az eltiltott sportolónő nem versenyezhet, nem edzhet a válogatottal, és nem használhatja a számukra biztosított infrastruktúrát. A közös programokon túl azonban szabadon edzhet bárkivel. Nemrégiben a norvég fővárosban több alkalommal tréningezett együtt az immáron 18-szoros világbajnok Marit Björgennel, akivel nagyon jóban vannak.

Björgent lenyűgözte dalsbygdai versenyzőtársa formája: „Therese fantasztikus edzésmunkát végzett. A legkevésbé sem kell aggódnunk a formája miatt.”

Ahogy mindenki más a norvégok háza táján, úgy a sífutás királynője is szeretné, ha minél hamarabb pont kerülne Johaug ügyének végére.

“Alig várom, hogy Therese visszatérjen közénk. Meglátjuk, mit hoz majd a CAS ítélete. Őszintén remélem, hogy Therese ott lesz velünk a november végi szezonkezdetnél.” – fogalmazott a hatszoros olimpiai bajnok sífutónő.  

Az utolsó olimpia

A 37 éves Marit Björgen deklaráltan az utolsó olimpiájára készül, és sikerre éhesen várja a következő szezont: “Igazából már múlt héten is síeltem. Most áttérek majd a sírollerre, a futásra és az erősítésre. El kell kezdenem felépíteni a formámat egy csendesebb hónap után.”

Kisfia, Marius 2015 karácsonyán született. A brutális edzésmunkájáról híres sífutónőnek hamar meg kellett tanulnia, hogy a mennyiség helyett hogyan helyezze előtérbe a minőséget. Különösebb gondot persze nem okozott neki, hiszen a visszatérés utáni első távolsági versenyét megnyerte, majd három aranyérmet gyűjtött a lahti világbajnokságon.

Jövőre azonban fel kell készülnie, hogy az idei szezonhoz képest több időt kell külön töltenie a kis Mariustól. Mivel sokat edz együtt a válogatottal, és ugyanazon a szálláson laknak, a szakvezetés aggódik, hogy ha a gyerek esetleg megbetegszik, akkor megfertőzheti akár az anyukát, akár a többieket. Az olimpia évében ekkora kockázatot nem akarnak vállalni. (A gondolat nem ördögtől való. Az előző szezonban Martin Johnsrud Sundby sem töltötte otthon a karácsonyt, nehogy elkapjon valami bacit a gyerekeitől a Tour de Ski előtt.)

Márpedig Björgennek pedig komoly céljai vannak az olimpián. Másokkal ellentétben nem csak 1-1 számra koncentrál, sőt, a sprintben is régi fényében szeretne tündökölni. Visszatérése óta ez volt messze a leggyengébb száma, de nem szabad elfelejteni, hogy egy olimpiai és négy világbajnoki címe van egyéni sprintben. Határozottan hisz benne, hogy tud annyit gyorsulni, amennyi az éremesélyhez szükséges.

Az infrastruktúrán biztosan nem fog múlni, a norvégok ugyanis Sjusjönben megépítették a pjongcsangi sprint pálya replikáját, a norvég válogatott ezen edz.

Forrás: Hosszabbítás.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések