Szemtelenek brigádja, avagy verik-e az MU-t a 18 évesek?

Az amszterdami csapat története.
Az Ajax csapata tipikusan az utánpótlás-neveléséről híres, csakúgy, mint a legtöbb holland gárda. Ám az Ajax annyiban tér el, hogy ők európai szinten is versenyképesek (voltak), hiszen 1992-ben UEFA-kupát, míg ’73-ban és 1995-ben Európai Szuperkupát nyertek. A csapat mindig is klasszisokat nevelt ki, ám ők többek akartak lenni egy utánpótlásközpontnál. Európában is egyeduralmat szerettek volna, de Hollandiából mindez lehetetlen. Túlköltekeztek, jöttek a gondok, a csapat pedig kezdett eltűnni.

Azonban van kiút ebből is, ami nem más, mint az utánpótlás-nevelés, amiben mindig jók voltak. Gondoljunk csak Edgar Davidsra, Frank és Ronald de Boerre, vagy a mostani csapatkapitányra, Davy Klaassenre. 1996 óta a fiatal ígéretek a De Toekomskon edződnek, ami a csapat impozáns utánpótlásközpontja. Jól mutatja az Ajaxnak a filozófiáját, hogy 1981 szeptembere óta 1654 meccset nyertek meg, amikor volt legalább egy saját nevelés a pályán. Idén 11 akadémista vezette sikerre a csapatot, amelynek minden esélye megvan arra, hogy megnyerje az Európa-ligát, így hosszú idő után végre nyerhetne valamit egy holland csapat.

A mára ikonikussá vált mez 1911-ben lett bemutatva, amikor feljutottak az első osztályba, ám a Sparta Rotterdamnak is hasonló szerelése volt. Az Ajax kapcsán nem lehet szó nélkül elmenni Rinus Michels neve mellett, aki a Totális Futball nagy ásza volt. A korábbi csatár 1965-ben lett edző, majd az Ajaxnál szerzett magának hírnevet, mielőtt 1974-ben a döntőbe vezette a holland válogatottat a világbajnokságon, amivel világhírűvé vált. Nem szabad szó nélkül elmenni Johan Cruyff mellett sem, aki a futball történelmének egyik legnagyobb alakjává vált remek meglátásaival, megszólalásaival, taktikai újításaival. Edzőként ő vezette be azt a filozófiát, ami miatt ma mindenki ismeri és szereti az Ajaxot. Öröm látni, hogy a mai pénztől duzzadó futballban egy Ajax, vagy egy Monaco képes ilyen eredményeket elérni, tele fiatalokkal, támadójátékkal és sikeres edzővel. Ezek a csapatok is mutatják, hogy nem csak pénzzel, hanem szakértelemmel is el lehet érni eredményeket.

Sport365.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések