Ez a világ legfeleslegesebb futballmérkőzése?

Létezik-e olyan mérkőzés a világfutballban, amelyet felesleges lejátszani? A kérdésre nem egyszerű a válasz, de a vasárnap délután kettőkor kezdődő Portugália-Mexikó Konföderációs Kupa bronzmérkőzés vélhetően ezek közé az összecsapások közé tartozik. Sőt, ha egy picit mélyebben elmerülünk a részletekben, rögtön kiderül, hogy ez lehet a világ legfeleslegesebb futballmeccse.
A sportújságírók a közhelyszótárukat felütve általában a csalódott csapatok meccseként szokták aposztrofálni a bronzmérkőzéseket. A dolog annyiban igaz, hogy ezeken a találkozókon az elődöntő vesztes együttesei lépnek pályára, pár nappal a számukra kudarcot hozó mérkőzés után. A világ nagy labdarúgótornáin olykor-olykor becsúszik egy-egy parádés bronzmeccs, ám a legtöbbször a két résztvevő mihamarabb szeretné letudni az egészet.

Azt sem mondhatnánk, hogy a pénzdíj miatt szaggatnák az istrángot a résztvevők.

A 2017-es Konföderációs Kupa bronzérmes csapata 3 millió dollárt kap, a negyedik helyezett pedig két és félmilliót - az 500.000 dolláros különbség jelen esetben aprópénznek számít. (A végső győztes díjazása 4,1 milló dollár, az ezüstérmes 3,6 millió dollárt kap.)

Az oroszországi Konföderációs Kupa amúgy sem hozta lázba a futballvilágot - de még a részt vevő csapatokat sem.

A németek keretét a torna előtt sokan B-csapatnak titulálták, ehhez képest Joachim Lőw együttese gyakorlatilag besétált a vasárnapi döntőbe.

Hogy a portugálok legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót mennyire érdekli a Mexikó elleni bronzcsata, azt nem tudni, de a Real Madrid csillaga a Chile ellen elvesztett elődöntőt követően elutazott Oroszországból. Ezzel egyszersmind meg is válaszoltuk a kérdést - ennyire érdekli. Persze ezt sosem fogja bevallani, sokkal inkább kapóra jött neki, hogy ikrei születése miatt távozhatott Oroszországból.

„A nemzeti csapatért mindent félretettem, még úgyis, hogy tudtam, időközben születnek meg gyermekeim. Sajnos, a Konföderációs Kupán nem tudtunk olyan eredményt elérni, amit szerettünk volna, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben is gyakran csalunk mosolyt a portugál drukkerek arcára. Nagyon boldog vagyok, hogy végre, életemben először, láthatom újszülött gyermekeimet!" –
írta közösségi oldalán a 32 esztendős Cristiano Ronaldo, aki tehát nem lesz ott a Mexikó elleni mérkőzésen.

Érdekesség, hogy a világ nagy futballtornái közül éppen azon nem rendeznek bronzmeccset, amely talán szakmailag a legszínvonalasabb az összes közül.

Míg a világbajnokságokon, vagy a most citált Konföderációs Kupán megrendezik a 3. helyért zajló mérkőzéseket, addig az Európa-bajnokságokon nélkülöznünk kell a bronzcsatákat.

Pedig szakmailag talán éppen az Eb-n lenne indokolt ennek a meccsnek a lejátszása. A sorban ezután a világbajnokság következik, ahol egy nappal a döntőt megelőzően kerül sor a bronzmérkőzésre. Mivel akkor már mindenki a vasárnapi fináléról beszél, a kisdöntő általában az utolsó meccs árnyékában zajlik. Ha megnézzük az 1978 óta lejátszott tíz vb-bronzmeccset, azt láthatjuk, hogy minimum három gól mindegyiken esett, miközben olyan nagyszerű összecsapásokat láthattunk, mint 2002-ben a Törökország-Dél Korea (3-2), vagy 2010-ben a Németország-Uruguay (3-2) mérkőzés. Ezekre talán még halványan emlékeznek a szurkolók, miközben - a legtöbb esetben -  azt egyből rávágják, hogy mi történt ezeknek a világbajnokságoknak a döntőiben.

Ám sporteredménybúvár legyen a talpán, aki képes felidézni a Konföderációs Kupák bronzmérkőzéseit.

Pedig a legutóbbi három ilyen meccs csak hosszabbítás után, nagy izgalmakat követően dőlt el.

2005-ben Németország 4-3-ra verte Mexikót, 2009-ben a spanyolok 3-2-re nyertek Dél-Afrika ellen, négy évvel ezelőtt pedig az olaszok 3-2-re győzték le Uruguayt. Bevallom, ezeknek az eredményeknek nekem is utána kellett néznem, mert akárhogy gondolkodtam, egyetlen momemtumot sem tudtam felidézni a legutóbbi három Konföderációs Kupa bronzmeccsének történetéből. Gyanítom, ezzel sokan vannak így a világon.

A 2001-es Ausztrália-Brazília mérkőzés volt a legeklatánsabb példa arra, mennyire vették komolyan a brazilok mindezt.

Azon a meccsen Ausztrália 1-0-ra győzte le az egy évvel később világbajnoki címet nyerő dél-amerikaiakat. A brazilok amúgy az egész tornára magasról tettek, mert Ázsiába nem is a B, sokkal inkább az F-válogatottjukat küldték futballozni.

Sok szó esett már arról, hogy a Konföderációs Kupán résztvevő nyolc csapatból legalább három a háta közepére sem kívánta ezt a tornát. Bár a hivatalos nyilatkozatokban erről szó sem esik - azt nézné csak összehúzott szemekkel a FIFA -, de azt mindenki sejti, hogy a portugáloknak, a németeknek és a chielieknek a hátuk közepére sem kellett ez az esemény.

A világfutballban egyre rövidebb nyári pihenőidőszakból csípett le két hetet ez az esemény, így gyaníthatóan azok a játékosok voltak a boldogabbak, akiknek nem volt jelenésük Oroszországban.

A lényeg úgyis a jövő évi világbajnokság lesz. Ami pedig a Konföderációs Kupát illeti, lassan a FIFA is elgondolkodhatna azon, hogy mit kezdjen ezzel a sorozattal. Ha ugyanis ragaszkodik hozzá, akkor a jövőben sem fog nagyobb népszerűségre szert tenni ez a torna. Arról nem is beszélve, hogy a következőt 2021-ben Katarban kellene megrendezni. Az már köztudott, hogy a 2022-es világbajnokságot november 26. és december 18. között bonyolítják le.

A kérdés már csak az, hogy a Konföderációs Kupára mikor kerül sor?

Azt ugyanis szinte lehetetlen elképzelni, hogy 2021-ben a tornát késő ősszel rendezzék meg, megszakítva ezzel az európai topligák küzdelmeit. De az is a sci-fi kategóriába tartozik, hogy 2021 nyarán, az 45 fokos katari nyárban kerüljön sor az újabb Konföderációs Kupára. Bár a FIFA-t ismerve ez utóbbi simán benne van a pakliban.

Origo.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések