Minden mutató a Győr mellett szól

A Győr idegenben a legjobb, hazai pályán pedig a második legjobb mutatóval rukkolt elő a női kézilabda Bajnokok Ligája mostani sorozatában.

Az európai szövetség (EHF) hétfőn közzétett kimutatása alapján a címvédő ETO az egyetlen veretlen gárda a mezőnyben, a csoportkörben hatból hatszor nyert, a középdöntőben pedig úgy szerzett tíz pontot hat fordulóban, hogy négyszer győzött és kétszer döntetlent játszott. Összesítésben mind a csoportkörben, mind a középdöntőben a Győr volt a legjobb.

A kizárólag a hazai összecsapásokat rögzítő tabellán a magyar bajnokot a középdöntőben a macedón Vardar Szkopje és leendő elődöntős ellenfele, a dán Midtjylland is megelőzte, a csoportmeccseket is beleszámítva azonban csupán a skandináv csapat. Idegenben ugyanakkor az ETO gyűjtötte be a legtöbb pontot.

Akárcsak tavaly, idén is négy ország adja a négy elődöntőst, de egyedül a Győr - illetve Magyarország - tudta megőrizni tagságát.

Amíg a csoportkörben 48 mérkőzésből csupán két döntetlen született, addig a középdöntő 24 felvonásában hat. Utóbbi szakaszban a vendégek ötször, a hazaiak 13-szor diadalmaskodtak, s a féltucat döntetlen mellett további három találkozó minimális különbséggel ért véget.

A középdöntőben legnagyobb különbséggel a montenegrói Buducsnoszt Podgorica győzte le a szlovén Krim Ljubljanát (30-15). A legkevesebb találat a Buducsnoszt-Larvik meccsen esett (19-19), a legtöbb pedig a Győr-Larvik derbin (31-29).

A legkevesebb gólt a Podgorica kapta (126), a Győr harmadik a sorban (147). Ugyanakkor az ETO dobta a legtöbb gólt, szám szerint 160-at, a csoportkörrel együtt 392-t. A legeredményesebb játékos pillanatnyilag Görbicz Anita 73 találattal.

A helyszínen a legtöbb néző a Vardar és a svéd Sävehof szkopjei ütközetét látta (6000), a Buducsnoszt-Győr mérkőzés 5000-es nézőszáma holtversenyes második.

A Bajnokok Ligája 1993/94 óta íródó történetében Dánia hat elsőséggel büszkélkedhet (Slagelse: 2004, 2005, 2007, Viborg: 2006, 2009, 2010), Magyarországról a Győr (2013) és a Dunaferr (1999) ért már a csúcsra. Macedónia (Kometal Szkopje: 2002) és Montenegró (Buducsnoszt: 2012) egy-egy bajnokot adott. A jogelőd BEK-ben Magyarországnak (Vasas: 1982) és Dániának (HG Köbenhavn: 1965) van még egy-egy diadala.

A május 3-i budapesti elődöntőben a Győr a Midtjyllanddal, a Szkopje pedig a Podgoricával találkozik, másnap lesz a két helyosztó.