Óriási a terrorkészültség a vizes vb alatt

Kis túlzással egy tű sem eshet le a füredi Tagore sétányon anélkül, hogy arról ne lenne tudomása a rendvédelmi szerveknek.
Aki kilátogat a vizes világbajnokság nyílt vízi versenyeinek otthont adó helyszínre – vagy a budapesti vb-eseményekre – kis túlzással háborús övezetben is érezhetné magát, pedig ellenkezőleg.

Lovas rendőrök is feltűntek a világbajnokság balatoni „sétálóutcájában” /Fotó: Pozsonyi Zita
A biztonság garantálása érdekében érik egymást tízméterenként a polgár- és a biztonsági őrök, a lovas, a gyalogos, a civil ruhás, valamint a katonai rendőrök és a Terrorelhárítási Központ (TEK) gépfegyveresei. A sétány elején pedig a gyönyörű környezetet kicsit komorabbá téve, egy páncélozott TEK-járgány is parkol.

Balatonfüreden még fegyveres katonák is ügyeltek a biztonságra /Fotó: Pozsonyi Zita
Az elmúlt hónapokban, években szerte a világban történt terrorcselekmények miatt érthető a fokozott biztonsági készültség, bár a helyi lakosok olykor talán túlzásnak érzik ezt. Igaz, olyan szurkoló is akadt, aki megszánta az árnyékra vágyakozó katonákat.

– Jól néznek ki, de nagyon sajnálom önöket – mondta mosolyogva egy járókelő az egyik TEK-katonának, utalva arra, hogy a hőségben nem lehet kellemes talpig több réteg fekete egyenruhában feszíteni.

A rendvédelmi szervek mellett a médiamunkások és nézők is szép számban voltak jelen a férfi 10 km versenyén, de a beléptetésnél is a biztonság az első, így átvizsgálókapun és fémdetektoros ellenőrzésen is át kellett esni.

– A versenyhelyszíneken a maximális biztonságra törekszünk úgy, hogy ez a legkevesebb kényelmetlenséggel járjon a szurkolók és az akkreditált személyek számára – mondta a közelmúltban Kis Tamás, a BP2017 Nonprofit Kft. biztonsági vezetője.

Az egészségre is ügyelnek

A vb egészségügyi csapatát a Semmelweis Egészségügyi Kft. biztosítja, az Országos Mentőszolgálat és a Vízimentők szakembereivel együtt több mint ezer ember ügyel a résztvevőkre és a nézőkre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések